Surdej:
- 2 dl yoghurt naturel (A38)
- 3 dl vand
- 1 tsk salt
- 300 g groft rugmel
Rør ingredienserne sammen og lad det stå tildækket ved køkkentemperatur 2 døgn.
Hvis du har surdej fra tidligere bagning, kan du starte med:
Dej 1:
- ½ l lunkent vand
- 400 g groft rugmel
- 1 portion surdej
Rør ingredienserne sammen og lad det stå tildækket ved køkkentemperatur i ca. 12 timer.
Husk nu at tage 2-3 dl surdej fra i et glas til næste bagning. (Kan obbevares i køleskab ved 5
grader i ca. 2 uger).
Rugbrødsdej:
- 3/4 l lunkent vand (lunes i microovn)
- 10 g gær (opløses i vandet)
- 2 spsk salt
- 1 spsk sukker
- 100 g hørfrø
- 400 g knækkede rugkerner
- 100 g solsikkekerner
- 40 g havregryn
- 300 g hvedemel
- 400 g groft rugmel
Rør alle ingredienser (dej 1 og rugbrødsdejen) sammen til en tyk grød og kom det i 2 smurte forme (a 3 l).
Dejen står nu 3-4 timer. Pensl brødene med vand og prik dem med en gaffel.
Bagetid: 5 min. ved 275 grader – herfter 1½ time på nederste ovnribbe ved 175 grader.
Tag brødene ud af formene og pak dem i et fugtigt viskestykke.
Afkøles på bagerist. De bagte rugbrød kan fryses.
Tips: Kan røres på røremaskine i ca. 7 minutter.